"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

ARTPLAY

10/09/2014


Taas jälleen kerran. Venäjällä kaikki on suurta. Artplay on Moskovan designsavotta. Tämä suuri alue tarjoaa designkauppoja, elokuvakoulun, designkouluja, taidekouluja, taidekahviloita, taideravintoloita, taidekirjakauppoja, näyttelyitä, arkkitehtuuritaidetta, urbaania katuruokaa, liiketalouskoulun sekä insinöörejä. Aivan erityisen Artplaysta tekee se, että paikka on hyvin innovatiivinen. Mieleeni tulee Taikin, Kauppakorkean ja Teknillisen korkeakoulun yhdistäminen Aalloksi. Sama innovatiivinen yhdistäminen oli aistittavissa Artplayssa. Innovatiivisessa yhdistämisessä oltiin onnistuttu erinomaisesti, tai ainakin siltä se ulkopuoliselle näytti.  Ja mikä parasta, koko laitos on avoin vierailijoille! Pystyin myös kurkkimaan toisten taiteilijoiden työhuoneisiin. Tämä jos mikä on mielenkiintoista! Taiteilijoiden ja liikemiesten välillä voidaan ajatella olevan monta aatteellista kuilua, mutta oikein yhdistettynä nämä vastakohdat täydentävät toisiaan. Alue oli taiteelliselle persoonalle sopivan boheemi, mutta samalla mahdolliselle liikemiehelle myös mieleinen siisteine lounasravintoloineen. Luovassa ja innovatiivisessa ajattelutyössä ollaan mielestäni hyvin pitkällä tämän laitoksen sisällä. Tuntuu kuin joillakin olisi loksahtanut kaikki palaset hyvin paikoilleen, suunnitellessaan tätä paikkaa!










Artplayssa on lukemattomia määriä nähtävillä taidetta ja designia. En tosiaan jaksanut koluta koko savottaa läpi. Taas jälleen kerran Winzavodin lailla luovuus kukoistaa. Venäläinen taideskene tosiaan on luovaa! Tosin vaikutteita on saatu ympäri maailmaa.



Taiteilija: Ilja Robe, Vremja Metstat, yksityiskohta

                                                  Taiteilija: Ilja Robe, Vremja Metstat



                                                                     Olja Inej, Rossija


                                                                    Olja Inej, Rossija


                                                        Olja Inej, Rossija, yksityiskohta

Kuten sanottu venäläinen taide on runsaampaa, jos verrataan sitä skandinaavisiin pelkistettyihin linjoihin. Nämäkin nykytaiteilijat käyttivät värejä hyvin runsaasti eikä koko paikasta löytynyt kuin yksi teos, jossa oli käytetty mustaa ja harmaata. Jouduin jonkinlaiseen taidehurmokseen katsellessani talon numero kolmosen kolmannessa kerroksessa olevaa näyttelyä. 

Mielestäni venäläinen taide on tunteikasta ja se ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Jollain tavalla se on astetta anarkistisempaa kuin skandinaavinen. Tuntemani venäläiset taiteilijat / taideopiskelijat   ovat  hyvin intohimoisia, riehakkaita, innokkaita ja melko kreisejä siis hyvässä mielessä! Suomessa mielestäni taiteessa ollaan hillitympiä, rauhallisempia ja pohditaan enemmän taas filosofisempia kysymyksiä, kuten ihmisen olemassaoloa. Muita mielipiteitä? Tämä on siis kärjistys, kaikkeahan mahtuu ääripäiden välille! 




                                                        Artplayn alue päättyy tähän mietelauseeseen. 


Haluan nostaa vielä esiin pari nykytaiteen tekijää, joiden töihin törmäsin Artplayssa. Pussyriotin lisäksi Venäjällä on lukuisia taidekollektiiveja. Moskovalainen useasta taiteilijasta koostuva ryhmä ZUK Club tekee Banksymaista katutaidetta ympäri maailmaa. Nuori pietarilainen artisti nimeltään FLOKSY tekee paljon katugraffitteja sekä piirtää päivätyökseen.


                                                           ZUK Club, Fucked up


                                                          THIS IS FLOKSY, RUSSIA


                                                            THIS IS FLOKSY, RUSSIA

Olen taas jälleen kerran hämmentynyt, siitä miten olen löytänyt monia uusia taiteilijoita ja ryhmiä näyttelyn kautta. Täällä tosiaan ollaan luovia ja koko taideskene on hyvin inspiroivaa! Joku sanoi joskus, että jos haluat nähdä tulevaisuuteen, katso nuorisoon päin. Minulla on tunne, että Venäläisistä taiteilijoista tullaan kuulemaan tulevaisuudessa ja paljon. Olen nähnyt jo Pietarin Taideakatemissa vaihto-oppilaana ollessani valtavan määrän luovuutta, älykkyyttä, raakaa työtä ja innostuneisuutta. Ei noi tyypit vaan voi jäädä omiin mökkeihinsä nysväämään pensseleidensä kanssa!


                                                                http://www.artplay.ru



Aukioloajat:
MA-TO 11:00-21:00
PE-SU 11:00-22:00

Nizhnyaya Syromyatnicheskaya 10 / Нижняя Сыромятническая, д. 10
Lähin metro: Kurskaya


                                                 Valokuvat / photographies © Moskvitska

2 Comments so far

  1. Viime viikolla torstaina seitsemän jälkeen illalla käyneenä. Voin suositella aikaisempaan vierailu ajankohtaa muille. Aika monet paikat olivat kiinni :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iltapäivällä varmimmin on enemmän paikkoja auki. Silloin pitäsi olla kaikki auki. Tosin en mene takuuseen. Monet sulkee vähän miten sattuu eikä näistä aukioloajoista ota selvää… :D

      Delete