"Venäläistä nykykulttuuria ja miniopas Moskovaan"



Pages

MASLENITSA

21/02/2015



Tänään ja huomenna vietetään Venäjällä Maslenitsaa, eli laskiaista. Tämä viikko onkin blinien viikko. Venäjällä blinit ovat tavallisia lettuja, joiden väliin laitetaan suolaista tai makeaa täytettä. Nämä toiset blinit, joita myös Suomessa paljon syödään talvella, ovat sitten toinen juttu.




Viikonlopun ajan monet Moskovan puistot täyttyvät juhlijoista ja letuista. Tänään Gorgy puistossa oli noin sata lettukojua, esiintymislava ja kaikenlaista ohjelmaa. Kojuissa myytiin teetä, medovuhkaa, lettuja, piirakoita ja oljista tehtyjä maslenitsa-nukkeja. Maslenitsaan kuuluu myös suuri oljista tehty maslenitsa-nukke, joka poltetaan sunnuntainta. Sunnuntai on myös anteeksiannon aikaa, jolloin vanhat kränät unohdetaan. Lumisota kuuluu myös kuulemma perinteeseen. Tällä hetkellä lumi on melkein kokonaan sulanut pois, joten ainakaan Moskovassa ei moista ole tiedossa. Perinteisiin kuuluu myös kiivetä suuren maston päähän. Katseltuani hetken paidattomien miesten ähkimistä mastossa, en voinut kuin todeta, että ei oo helppoo. Onko tämä joku maskuliinisuuden näytön paikka? Suomessa vastaavaa on ehkäpä akankanto? :D

Maslenitsa onkin viimeinen mässäily viikonloppu. Tämän jälkeen alkaa reilu kuukauden mittainen paasto aina pääsiäiseen asti. Paaston aikana ei saa syödä mitään eläinperäisiä tuotteita, ei saa käydä teatterissa tai elokuvissa, eikä matkustaa liputta paikallisjunassa. Pitää elää kunniallisesti ja siveästi. Eipä ihme, että eilen supermarket oli niin tupaten täynnä porukkaa, että meinasi ostokset jäädä kauppaan ;) 

Tässä muutamia yleiskuvia tältä päivältä. Huomenna on tulossa lisää!










Valokuvat / photographies © Moskvitska

Post a Comment